Το πρόγραμμα «Ενεργώ για τον Πλανήτη» σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα Λαμπράκη, στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας 21, με χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και την Accenture Greece

Έχει ως στόχο οι μαθητές και μαθήτριες από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο να ερευνήσουν και να ενημερωθούν αναλυτικότερα για την κλιματική αλλαγή, για τις αιτίες και τις συνέπειές της σε διάφορους τομείς της ζωής, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Επιπλέον, τα παιδιά και οι νέες/οι με ανακαλυπτικές επιστημονικές προσεγγίσεις

— Ενημερώνονται για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε για τον μετριασμό της ραγδαία εξελισσόμενης κατάστασης ή την προσαρμογή για τη διαχείρισή της.

— Καταγράφουν τις διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές δεσμεύσεις και οδηγίες σχετικά με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και προτείνουν λύσεις ξεκινώντας από τη δική τους καθημερινότητα στο σχολείο, στο σπίτι, στην κοινότητα κ.λπ.

— Κάνουν συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις και δημιουργούν σχέδια δράσης, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία ειδικών επιστημόνων και κοινωνικών εταίρων που μπορούν να τους/τις βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

— Στη συνέχεια καλούν ομάδες-στόχους (π.χ. συμμαθητές, νέους/νέες του νομού, οικογένειες, επιχειρήσεις, την κοινή γνώμη, τοπικές αρχές, την κυβέρνηση) σε δράση.

Το σχέδιό τους περιλαμβάνει ξεκάθαρους στόχους, βηματισμούς, και πρόβλεψη για την μέτρηση αντικτύπου της πρωτοβουλίας τους, με την ολοκλήρωση της οποίας θα κάνουν αξιολόγηση του αποτελέσματος.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————